Állatorvos Dr. Oltyán László
Állatorvos Dr. Oltyán László
Állatorvos Dr. Oltyán László: Rendelőnk
Állatorvos Dr. Oltyán László: Orvosaink
Állatorvos Dr. Oltyán László: Szolgáltatások
Állatorvos Dr. Oltyán László: Szakmai cikkek
Állatorvos Dr. Oltyán László: Esetek
Állatorvos Dr. Oltyán László: Nyitvatartás
Állatorvos Dr. Oltyán László: Elérhetőség
Állatorvos Dr. Oltyán László: Akció
Védooltás kiszállási díj nélkül
Törzsvásárlói kártya
allatorvos.lap.hu
Webdesign: delta-design.hu
Weblink - Állatorvos Budapest Linkek
WEB007.HU

Állatorvos Dr. Oltyán László
Állatorvos Dr. Oltyán László: Esetek
- Állkapocs tumor eltávolítása
- Béldaganat műtéti kezelése kutyánál
- Combcsontfej-resectio
- Combcsont törés autóbalesetet szenvedett kutyában
- Császármetszés kutyánál
- Csípőtörés műtéti kezelése
- Csontműtét csincsillán
- Dysbacteriosis (Kisfiú-Nagyfiú-Herceg-Kira)
- Előesett kloaka ékszerteknősnél
- Foglecsípés csincsillában
- Gerincbénulás tacskóban
- Gerincműtét kutyánál
- Gerincműtét kutyánál
- Gyomorcsavar komondor kutyában
- Hermafrodita kutya
- Húgyhólyag daganat (Fortuna)
- Húgyhólyagkő kutyában
- Húgyhólyagkövek eltávolítása kutyából
- Idegen test eltávolítása bullterrier gyomrából
- Idegen testek a gyomorban
- Idegen test eltávolítása - Axi
- Ismeretlen eredetű trauma (Inci)
- Mellkas sérülés kutyaharapás következtében
- Nephrolithiasis
- Nyelőcső eltömődés kutyában
- Nyelőcső idegentest
- Nyílt csonttörés (Kela)
- OCD kutyában
- Parvovírusos fertőzés (Kela)
- Pyometra (Viki)
- Porkorongsérv (Morzsi)
- Traumás sérülés (Fanta)
Állkapocs tumor eltávolítása

Soma kutya azzal a panasszal jött be a rendelőbe, hogy van egy dudor az alsó állkapcsán, a duzzanatból vett citológiai mintából sajnos kiderült, hogy egy rosszindulatú tumorral állunk szemben. Így a tumor és egyben az állkapocs elülső részének eltávolítása mellett döntöttünk. Soma azóta teljes értékű életet él.

Állkapocs tumor eltávolítása


• Vissza az oldal elejére •Béldaganat műtéti kezelése kutyánál

Roli kutyát hányás tünetével hozták be rendelőnkbe. Ultrahang-vizsgálattal daganatra utaló képet láttunk a vékonybél egyik szakaszán. A hasi feltárás során a vékonybélnek a gyomorhoz közeli részén egy teniszlabdányi daganatot találtunk.Ezt eltávolítottuk és a vékonybelet a gyomorral egyesítettük.Roli még további utókezelésre szorult, de néhány héttel a műtét után örömünkre a gyógyulás útjára lépett.• Vissza az oldal elejére •Combcsontfej-resectio

Baileys tünete csupán annyi volt az első vizsgálatkor, hogy amikor leült, furcsán félretartotta a fenekét. A bódításban végzett röntgenfelvételen látható, hogy a kutyának mindkét csípőízülete sekély, azaz kétoldali csípőízületi dysplasiája van. Mivel a jobb hátsó lábát néha fájlalta is, ezért ennek az ízületnek a műtéti korrekciója mellett döntöttünk. A műtét során a jobb oldali combcsont fejét eltávolítottuk, így a nem megfelelően ízesülő részek által okozott fájdalom megszűnt. A jobb hátsó lábát így Baileys újra fájdalommentesen tudja használni.

Combcsontfej-resectio: röntgenfelvétel

Combcsontfej-resectio: röntgenfelvétel

Combcsontfej-resectio: páciens a műtét után• Vissza az oldal elejére •Combcsont törés autóbalesetet szenvedett kutyában

Burkus kutyát egy szerencsétlen baleset során elütötte egy autó. A röntgenfelvétel igazolta azt, ami a fizikális vizsgálat során gyanítható volt: a kutya combcsontja több darabba tört.

Combcsonttörés: röntgenfelvétel


Másnap megoperáltuk Burkust, a több darabba törött csont velőűrszegekkel és lemez implantátummal került rögzítésre.

Combcsonttörés: velőűrszegek röntgenfelvétele


A műtét előtt, alatt és az ébredés szakaszában is kiemelten fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás.

Combcsonttörés: ébredés szakasza


Burkusnak néhány hónapig szigorúan kímélnie kell a lábát, nem szaladgálhat, nem ugrálhat. A csont gyógyulását rendszeres kontroll röntgenfelvételekkel ellenőrizzük, majd sor kerülhet az implantátumok eltávolítására.


• Vissza az oldal elejére •Császármetszés kutyánál

Darling kutya ellési folyamata megindult, de órákon keresztül nem tudta világrahozni csemetéit, így gazdája sietve fordult hozzánk segítségért. A legkevésbé kockázatos megoldást a császármetszés jelentette, mind az anya, mind kölykei szempontjából. A műtét során nyolc egészséges kölyök látott napvilágot.

Császármetszés kutyánál

• Vissza az oldal elejére •Csípőtörés műtéti kezelése

Lujzi kutyát egy másik állatorvos küldte rendelőnkbe azzal a problémával, hogy trauma következtében a csípőlapát csontja levált a keresztcsontról.

Medencecsont műtét

A gyorsabb gyógyulás érdekében azonnal megműtöttük, a csípőlapátot rögzítettük a keresztcsonthoz, így az ébredés után este már a saját lábán sétálhatott haza.

Medencecsont


• Vissza az oldal elejére •Csontműtét csincsillán

Csini, a csincsilla nem tudott a jobb lábára állni. A röntgenképen látni lehet, hogy eltört a csontja.
Az úgynevezett velőűrszegezés-technikával a két törött véget egyesítettük.
Csini azóta jól van és mindkét lábát megfelelően terheli.

Csontműtét csincsillán-02
Csontműtét csincsillán-02
Csontműtét csincsillán-03
Itt épp ébredezik Csini.


• Vissza az oldal elejére •Dysbacteriosis (Kisfiú-Nagyfiú-Herceg-Kira)

Négy, egy alomból származó, kölyök vizsla érkezett a rendelőbe egy szombati napon. Mind a négy kiskutyának másfél napja hasmenése volt. A tulajdonos elmondása szerint kedvük és étvágyuk sem romlott, ezt igazolta a klinikai vizsgálat is, mind a négyen jó általános állapotban voltak. Mivel rendszeresen féreghajtott kiskutyákról volt szó, akik időben meg is kapták a javasolt oltásaikat a fertőző betegségek ellen, kutyáknak való speciális pre-és probiotikumot javasoltunk és a már esedékes következő védőoltás elhalasztását, a megfelelő immunállapot visszaszerzéséig.
Kisfiú, Nagyfiú, Herceg és Kira is 2-3 nap alatt jobban lett, hasmenésük elmúlt. Azóta az első évben ajánlott oltásaikon is túl vannak.
A képen a kontroll vizsgálatra érkező kiskutyák láthatók:

Csontműtét csincsillán-02


• Vissza az oldal elejére •Előesett kloaka ékszerteknősnél

Olinak az ékszerteknősnek előesett a kloákája. Altatógázzal végzett anaestesia alatt az előesett kloákát kimetszettük, a sebet felszívódó varratokkal zártuk. Reményeink szerint ezután Oli még hosszú, panaszmentes teknőséveket tölthet gazdija társaságában.

Előesett kloaka ékszerteknősnél-01
Előesett kloaka ékszerteknősnél-02


• Vissza az oldal elejére •Foglecsípés csincsillában

Csili nevű csincsilla gazdái azzal a problémával tértek be rendelőnkbe, hogy fogy az állat és nyálzik. A vizsgálat során kiderült, hogy a hátsó fogai túlnőttek. Bódításban lecsíptük az ínyét gyulladásban tartó fogait, ezzel néhány napon belül a fokozott nyálzás is megszűnt.

Foglecsípés csincsillában
Foglecsípés csincsillában


• Vissza az oldal elejére •Gerincbénulás tacskóban

Az öt éves Roxy kutya lebénult hátsó lábakkal került rendelőnkbe. Először kontrasztanyag nélküli (natív) röntgent készítettünk, majd gerincvelőfestést (myelográfiát) alkalmaztunk.

A gerincvelőben a kontrasztanyag folytonossága két helyen is megszakadt. Műtét során e két helyen a gerincvelőt felszabadítottuk a nyomás alól.


Gerincbénulás tacskóban
Gerincbénulás tacskóban
Varratszedéskor Roxy a saját lábain lépdelt be kezelőnkbe.


• Vissza az oldal elejére •Gerincműtét kutyánál

Spike kutyát teljes, minden végtagra kiterjedő bénulással hozták rendelőnkbe. Azonnal készítettünk róla röntgenfelvételt, melyen az volt látható, hogy az 1. nyakcsigolya teljesen elmozdult a normális helyzetéhez képest.A gerincvelő megfestése során (myelographia) a farok felől bejuttatott kontrasztanyag a gerinccsatornán előre végighaladt, és a 4. nyaki csigolyánál akadt el teljesen.Másnap megműtöttük, a gerincvelőt felszabadítottuk a nyomás alól.

Két hét múlva Spike vígan sétált be saját lábán a rendelő ajtaján, fájdalmat nem mutatott, és a kontroll vizsgálat során mindent a legnagyobb rendben találtunk.• Vissza az oldal elejére •Gyomorcsavar komondor kutyában

Bel, a fiatal komondor tünete habos öklendezés és bágyadtság volt, mikor rendelőnkbe érkezett. A fizikális vizsgálat leletét a röntgenfelvétel megerősítette: a kutyának gyomorcsavarodása volt.

Az életmentő műtét során a szervek eredeti állapotát helyreállítottuk, a lépét el kellett távolítani, a gyomrot pedig metszeni kellett, így még négy napig infúziós kezelésre jártak a tulajdonosok a kutyával. Egy hét után azonban Bel még mindig nem evett, állapota nem volt kielégítő. Ezért újabb operáció mellett döntöttünk, hogy az esetleges műtéti szövődményeket felderítsük és megoldjuk. A hasi feltárás során egy műtéti szövődményt találtunk: egyik vékonybélszakasz a másikba tolódott, így fény derült az étvágytalanság okára

Műtét: belek helyzetének helyreállítása


Az éppen időben újraműtött kutya bélszakaszának keringése szerencsére nem sérült, így a belek helyzetének helyreállítása után a kutya már másnap evett, és jó általános állapotban volt.


• Vissza az oldal elejére •Hermafrodita kutya

Bogi a nyolc hónapos beagle azzal jött hozzánk, hogy a hüvelyéből egy vörös képlet lóg ki. A vizsgálatok során kiderült, hogy a kutya hím külső nemiszervvel is rendelkezik amellett, hogy minden női nemiszerve megvan (hermafrodita). Bogit megműtöttük, a pérából kilógó péniszt és petefészkeit is eltávolítottuk, hogy az esetleges vemhesülés során fellépő későbbi komplikációkat elkerüljük. Bogi a műtét után teljes boldog kutyaéletet élhet.

Hermafroditizmus


• Vissza az oldal elejére •Húgyhólyag daganat (Fortuna)

Fortuna, a fiatal francia bulldog, pár napja észrevehetően többször próbált vizeletet üríteni, emiatt érkezett a rendelőbe. Hasi ultrahang vizsgálat során a húgyhólyag falának megvastagodása, és a hólyagban egy körülbelül 9mm átmérőjű echodús ("fényes" ultrahang képet adó) képlet volt látható. A műtét és a laborvizsgálatok alapján nem a húgyhólyagban lévő urolith (húgykő) állt a háttérben, hanem a húgyhólyag falából kiinduló szövetszaporulat, melyre vizelet-üledék és homok rakódott. Szerencsére a szövettani vizsgálat jóindulatú daganatot állapított meg.
Fortuna nemrégiben az jobb oldali pofatájékon kialakult tályog kezelését is hősiesen viselte, most jó egészségnek örvend.
A képen a hasi ultrahang vizsgálati lelet látható:

Húgyhólyag daganat


• Vissza az oldal elejére •Húgyhólyagkő kutyában

A következő bearded collienak húgyhólyag- és húgycsőköve volt. Az alábbi röntgenképeken látható az apró kövek árnyéka.

Röntgenfelvétel: apró kövek árnyéka


Műtét során a húgyhólyag nagyfokú elhalását tapasztaltuk. Az elhalt részt eltávolítottuk, a húgyhólyagot reparáltuk és több napos infúziós kezelés után a kutya újra a régi volt.

Húgykő műtéti eltávolítása

Húgykőműtét utáni lábadozás
• Vissza az oldal elejére •Húgyhólyagkövek eltávolítása kutyából

Bodza kutya tünete rendelőnkbe érkezésekor a véres vizelés volt. Az ultrahang és röntgenvizsgálat során nagy mennyiségű követ találtunk a húgyhólyagjában.

Röntgenfelvétel: nagy mennyiségű kövek a húgyhólyagban


Operációval a legapróbb kövek is eltávolításra kerültek.

Húgykövek műtéti eltávolítása


A műtétet követően néhány nappal a véres vizelés megszűnt. Az operáció után még antibiotikum szedését és diétás táplálást javasoltunk az újabb kövek kialakulásának megelőzése érdekében.


• Vissza az oldal elejére •Idegen test eltávolítása bullterrier gyomrából

Sandra, az egy éves bull terrier már három napja nem evett és többször hányt, mikor a gazdái felkerestek bennünket. A fizikális vizsgálat és natív illetve kontrasztos röntgenfelvétel alapján a műtét mellett döntöttünk. Az operáció során a gyomrából nagy mennyiségű idegen anyagot, tárgyat (harisnya, kupak, bőrdarabok) távolítottunk el.

Idegen testek a gyomorban


Sandra még négy napig nem ehetett és nem ihatott semmit, infúzióban kapta a tápanyagokat. Az ötödik naptól diétás táplálékot már ehetett, egy hétig még gyógyszert kellett szednie, a varratokat pedig tíz nap után vettük ki a már egészséges kutya hasából.


• Vissza az oldal elejére •Idegen testek a gyomorban

Bütyök kutyát azzal hozták be, hogy miután eszik, nem sokkal később kihányja a felvett táplálékot.
A kutyát megröntgeneztük, majd kontrasztanyagot adtunk neki, és sorozatröntgeneket készítettünk, hogy nyomonkövessük a festék ürülését. A felvételeken azt láttuk, hogy a kontrasztanyag a gyomorból egyáltalán nem ürül.
Bütyök megműtöttük, és különböző tárgyakat távolítottunk el a gyomrából ( köztük volt egy egyben lenyelt bolhanyakörv és egy gumilabda is)
Bütyök azóta jól van, a gazdi pedig nagyon ügyel, hogy ne tudjon többé a kutya elcsenni dolgokat.

Idegen testek a gyomorban
Idegen testek a gyomorban


• Vissza az oldal elejére •Idegen test eltávolítása - axolotl

Axit, az axolotlot azzal a problémával hozta hozzánk a gazdája, hogy véletlenül kavicsokat tett az akváriumába, amelyeket Axi lenyelt. Sajnos ez nagyon veszélyes az axolotlokra, akár az elhullásukat is okozhatja, ezért az azonnali műtéti megoldás mellett döntöttünk.
Szegfűszeg olajat csepegtetve Axi vizébe, elértük kellő bódulatát, majd metszés nélkül, csak hánytatással sikerült eltávolítani a problémát okozó kövek nagy részét. A maradék 2-3 kavics végighaladt Axi bélcsatornáján és az éjszaka folyamán probléma nélkül távozott belőle.
Axi azóta jól van, és akváriumának aljzatát csak a neki megfelelő, finom homok fedi.

Idegen test eltávolítása - axolotl


• Vissza az oldal elejére •Ismeretlen eredetű trauma (Inci)

Incit egyik vasárnap este ijedten hozta a gazdája a rendelőbe, azzal, hogy reggel még egészséges volt, de estére nagyon rossz állapotba került, nem áll lábra, összeesik.
Miután Inci kijáró macska, nem tudta a tulajdonos, hogy pontosan mi történhetett vele, de autó okozta balesetet, nagyobb traumát gyanított.
Inci sokkos állapotban volt, de szerencsére az este folyamán sikerült őt stabilizálni, és a közvetlen életveszélyt jelentő sérülések kizárását követően sor kerülhetett a speciális ortopédiai vizsgálatokra is.
Ahogy a készített röntgenfelvételeken láthattuk, Incinek eltört a csípőcsontja. Ez nagy fájdalommal járó sérülés, ezért a mielőbbi műtéti megoldást javasoltuk a tulajdonosnak. A képeken a műtét előtti és utáni állapot látható. Inci azóta egyre jobban érzi magát, varratszedésre várjuk a következő héten.

Ismeretlen eredetű trauma


• Vissza az oldal elejére •Mellkas sérülés kutyaharapás következtében

Chungo kutyát két kutya támadta meg immár másodszorra sétáltatás közben. A jobb hátsó combján és a mellkasán sérült meg. Rossz általános állapotban volt, így először infúziós és gyógyszeres kezelést kapott, illetve vérátömlesztésre is szüksége volt. Röntgenfelvétel készítése során kiderült, hogy egy bordája is eltörött. Állapota stabilizálása után a mellkasát felnyitva a törött bordavégeket eltávolítottuk, mert az a szívburkot átszúrta, és belőle folyamatosan vérzett.A műtét sikeres volt, Chungo kutya pedig másodszorra is megmenekült a kutyatámadás következményeitől :)• Vissza az oldal elejére •Nyelőcső eltömődés kutyában

Szami kutya több napja hányt, nem evett. Kontrasztos mellkasi röntgenfelvételen a nyelőcsövében idegen test látszódott.Műtéti feltárás során egy darab ököl nagyságú csontot távolítottunk el Szami nyelőcsövéből.Szami azóta is jól van.


• Vissza az oldal elejére •Nephrolithiasis

Mokka kutya rendelőnkben jól ismert beteg, a visszatérő kavicsevésének köszönhetően.
Legutóbbi röntgen felvételekor azonban nem újabb kavics-zsákmányát láthattuk, hanem egy kutyákban ritka kórkép; a vesekövesség gyanúja merült fel, melyet kiválasztásos urographiával (húgyutak kontrasztanyagos röntgenvizsgálata) igazoltunk is.
A bal vesemedencében 2 nephrolith (vesekő) volt látható, az egyik szinte teljesen elzárta az urether (húgyvezető) kezdeti szakaszát, ezért a műtét mellett döntöttünk,mely után Mokka teljesen felépült.
A képen a vesekövek sikeres eltávolítása látható:


Nephrolithiasis• Vissza az oldal elejére •Nyaki gerinc porckorongsérv (Maci)

Maci kutyát hirtelen jelentkezett hátsó testfél gyengeséggel hozta gazdája. Másnapra már a mellső végtagok reflexei is hiányosak voltak, ezért a mielőbbi myelographiában (gerincvelő kontrasztanyagos röntgenvizsgálata) állapodtunk meg a tulajdonossal. A készített röntgenfelvételek során nyaki tájékon (a 3-és 4. nyakcsigolya között) porckorongsérv alapos gyanúja igazolódott.
Műtét során ventralis (nyak alsó része felőli) megközelítésben történt a gerincvelő összenyomatásának megszüntetése.
Maci tökéletesen visszanyerte egészségét, a képek a kontroll vizsgálatokra érkezésekor készültek:


Nyaki gerinc porckorongsérv• Vissza az oldal elejére •Nyelőcső idegentest

Kitty kutya fuldokolva érkezett a rendelőbe, rövid vizsgálat után megröntgeneztük. A felvételen, a nyelőcső mellkasi szakaszán erős radiodenz (röntgenen "fehér") árnyékot adó képlet volt látható, ezért sürgősségi műtétet hajtottunk végre, melynek során eltávolítottuk a beszorult csontdarabot.
Az utókezeléséhez hozzátartozott a pépes eleségen alapuló diéta, melyet a nyelőcső gyógyulásáig javasoltunk. Kitty gazdái -tanulva az ártalmatlannak induló, de súlyos sérülést okozó esetből- a teljes felépülést követően sem fogják őt csonttal kínálni.


Nyelőcső idegentest• Vissza az oldal elejére •Nyelőcső idegentest, bélelzáródás

Pizsamát gazdái azért hozták a rendelőbe, mert hirtelen rosszullétet követően majdnem egész nap, szinte folyamatosan hányt.
Gyors kórelőzményi gyanú és az elkészített röntgenfelvételek alapján igazolódott, hogy a kocsonya amit Pizsama előző este evett, tele volt csonttal, ez pedig elzárta nyelőcsövet, a mellkasi, -szívbázis feletti- szakaszon. Pizsama állapota azonnali műtéti indikáció volt. A beakadt csontdarabot a mellkas nyitásával, majd a nyelőcső körülbelül 5cm hosszú metszésével sikerült eltávolítani. Ekkorra a nyelőcső nyálkahártyáján már jelentős sérüléseket, bevérzéseket lehetett látni, de szerencsére elhalást és a nyelőcső falának átszakadását még nem.
Ezután Pizsama intenzív infúziós kezelést kapott, a nyelőcső nagymértékű sérülése miatt nem ehetett semmit, intravénásan (vénakanülön keresztül, infúzióban) tápláltuk őt.
A műtét másnapján sokkal jobban érezte magát, nagyon örült az őt meglátogató tulajdonosoknak, azonban rövid időn belül állapota ismét romlani kezdett. A pylorus tájékán (gyomor-vékonybél átmenetnél) lévő, szintén nagyobb mennyiségű csont nem haladt tovább a 3. kórházi napon sem, ezért a gyomormegterhelés műtéti megoldásával nem lehetett tovább várni.
Így Pizsama második életmentő beavatkozása következett; gyomormetszés során eltávolítottuk a felhalmozódott csontos tartalmat. Az említett pylorusi tájékon mélyen roncsolódott a gyomor nyálkahártyája, ezért utókezelésnek minimum 4 hónapos intenzív fekély-elleni gyomorvédő speciális gyógyszerezést és szigorú diétát írtunk elő. Pizsama ebből a kritikus állapotból teljesen felépült az őt lelkiismeretesen ápoló gazdái -és természetesen rendelőnk- legnagyobb örömére.
A képen Pizsama nyelőcsövéből eltávolított csont és a műtét utáni állapot látható:


Nyelőcső idegentest, bélelzáródás• Vissza az oldal elejére •Nyílt csonttörés (Kela)

Kela, a kölyök mudi kutya súlyos balesetet szenvedett, jobb hátsó lábán nyílt töréssel érkezett a rendelőbe.
A csonttörés fixateur externa-val (külső rögzítéssel) került megoldásra, de a sorsa még kétes volt. Gondos utókezeléssel sikerült megmenteni a végtagot, és a kontroll röntgenekkel a megfelelő csontnövekedést is ellenőrizni tudtuk.
Kela mostanra teljesen felépült balesetéből .
A műtét előtti röntgenfelvételeken a tibia (lábszárcsont) és fibula (szárkapocscsont) törései láthatóak:


Nyílt csonttörés• Vissza az oldal elejére •OCD kutyában

Gucci sántítva érkezett rendelőnkbe. A röntgenfelvételen látható volt, hogy a csánkízület elülső részén egy porcdarab levált, ez okozta a fájdalmat a hátsó lábban.
A porcdarab eltávolítása után Gucci lába újra a régi volt, a varratszedésre már sántítás nélkül érkezett.


OCD kutyában

OCD kutyában

OCD kutyában


• Vissza az oldal elejére •Parvovírusos fertőzés (Bumbi)

Bumbit egyik vasárnap este elfekvő állapotban hozta hozzánk tulajdonosa, aki nem volt otthon, ezért nem tudta mi történhetett két nap alatt az előtte teljesen egészségesnek tűnő kiskutyával.
Sikerült stabilizálni az állapotát, és a teljes kivizsgálás során kiderült, hogy parvovírus áll a háttérben.
Bumbi régebben 1db parvovírus-elleni oltást kapott, ezt az első beadást követően minimum egyszer meg kell ismételni, hogy a megfelelő védettség kialakulhasson; erről nem tudott a tulajdonos.
Három napos intenzív kórházi- majd négy napos ambuláns kezelést követően Bumbinak sikerült legyőznie a vírust. A kritikus helyzetben megvédte őt a passzív immunitást adó parvo-ellenes szérumos kezelés, illetve az infúziós-és tüneti terápia. Mára pedig, mivel azóta megkapta oltásait, aktív immunitással van felvértezve a legfontosabb fertőző betegségekkel szemben.
A képeken az életvidám, rendelőben nagy lendülettel szaladgáló Bumbi látható egy-egy tizedmásodpercnyi megpihenésekor:


Parvovírusos fertőzés• Vissza az oldal elejére •Pyometra (Viki)

Viki kutyát egyik késő este azzal hozta a tulajdonos, hogy egy másik állatorvosi rendelőben pyometrát (gennyes méhgyulladást) gyanítanak nála. A diagnózis gyors megerősítését követően Viki gazdáinak a lehető leghamarabbi műtéti megoldást javasoltuk. A prognózis kétes volt, ugyanis a műtét közben kiderült, hogy a méh fala több helyen is elhalt és átszakadt, ezért már a hashártya gyulladását is látni lehetett. Viki 9 éves létére, korát meghazudtolóan jól viselte a beavatkozást és az utókezeléseket is, most jó egészségnek örvend.
A kép a jobb méhszarv falának elhalását mutatja:


Pyometra• Vissza az oldal elejére •Porckorongsérv

Morzsi, a 8 éves csivava kutya azzal a kórelőzménnyel érkezett rendelőnkbe, hogy 3 hete nem tud lábra állni, a kapott gyógyszeres kezelés hatására sem. Hátsó lábain a mély fájdalomérzet ugyan megtartott volt, de a vizsgálat során Morzsi mindkét hátsó lábán propriocepciós (helyzetérzékelési) reflexkiesést mutatott.
Myelographiával (a gerincvelő kontrasztanyagos vizsgálatával) a 9-és 10. hátcsigolya között porckorongsérvre lehetett következtetni, ezért a műtéti megoldás mellett döntöttünk. Hemilaminectomiával (a csigolyaív egy részének eltávolításával) sikerült a gericvelő összenyomatását teljesen megszüntetni, ezért Morzsi a műtétet követően újra teljes életet élhet. Természetesen innentől a lépcsőzés szigorú tilalmával.
A képek a műtétet követő kontroll vizsgálatok egyikén készültek:


Porckorongsérv• Vissza az oldal elejére •Traumás sérülés (Fanta)

Fanta nagyon súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, mikor megtámadta őt egy másik kutya. Rendelőnkbe mellkasi harapott-szakított sebekkel, leszakadt mellizmokkal és sérült bordaközi izmokkal, sokkos állapotban érkezett. Az azonnali sokktalanítás, stabilizálás és műtéti megoldás ellenére is kétes volt Fanta kórjóslata.
Műtét során a legnehezebb feladatok közé tartoztak; a nagy mértékben károsodott pectoralis izmok (mellizmok) sebészi helyreállítása és a pneumothorax (légmell) megoldása.
Folyamatos orvosi felügyelet mellett az antibiotikumos és fájdalomcsillapító utókezelésre is nagyon jól reagált, ezért pár nappal később már otthon lehetett a nap nagy részében, és csak a szigorú sebkontrollokra hívtuk vissza. Három héttel a balesetét követően Fanta újra jó egészségnek örvendett.
A képen Fanta mélyre terjedő sérüléseinek egyike látható:


Traumás sérülés• Vissza az oldal elejére •