Állatorvos Dr. Oltyán László
Állatorvos Dr. Oltyán László
Állatorvos Dr. Oltyán László: Rendelőnk
Állatorvos Dr. Oltyán László: Orvosaink
Állatorvos Dr. Oltyán László: Szolgáltatások
Állatorvos Dr. Oltyán László: Szakmai cikkek
Állatorvos Dr. Oltyán László: Esetek
Állatorvos Dr. Oltyán László: Nyitvatartás
Állatorvos Dr. Oltyán László: Elérhetőség
Állatorvos Dr. Oltyán László: Akció
Védooltás kiszállási díj nélkül
Törzsvásárlói kártya
allatorvos.lap.hu
Webdesign: delta-design.hu
Weblink - Állatorvos Budapest Linkek
WEB007.HU

Állatorvos Dr. Oltyán László
Állatorvos Dr. Oltyán László: Szakmai cikkek
A röntgenvizsgálatról


A röntgenvizsgálat mind az ember, mind az állatgyógyászat területén széles körben elterjedt diagnosztikai képalkotó eljárás.
Segítségével lágyszövetekről és csontos elváltozásokról is képet kaphatunk. A csontos elváltozások egyértelmű diagnózisához elengedhetetlen, lágyszöveti esetekben pedig nagyban hozzájárul a betegség okának felderítéséhez.
Előnye, hogy gyorsan kivitelezhető, szakmailag korrekt diagnózist tesz lehetővé.
Hátránya, hogy nagy felszereltséget igényel, esetenként a korrekt felvétel elkészítése érdekében az állat bódítása szükséges.

A röntgenvizsgálat jelentősége

Ahhoz, hogy a csontos elváltozás (csonttörés, repedés, csontfelrakódás) pontos elhelyezkedéséről, jellegéről, súlyosságáról képet kapjunk, röntgenfelvétel készítése elengedhetetlen. Ennek ismeretében határozható meg a betegség súlyossága, kezelhetősége, illetve a kezelés típusa.
A mellkasról, nyakról vagy hasüregről készült röntgenfelvételen láthatók a szervek normál vagy kóros elhelyezkedése, mérete, szerkezete.

Kontrasztanyagos röntgenfelvétel

Jelentősége abban áll, hogy natív röntgenfelvételen nem egyértelműen kimondható elváltozást tesz láthatóvá. Festhetjük a gerincvelőt (myelographia), bélcsatornát, vizeletkiválasztó rendszert is.

Az első képen egy combcsonttörés, a másodikon húgykő látható.

Mikor végezzünk röntgenvizsgálatot?

1. Ha a vázrendszerben csontos elváltozás feltételezhető (pl. sántaság, nehezített légzés áll fenn, baleset esetén)
2. Ha idegen tárgyat (fémet, csontot, lövedéket) keresünk az állat szervezetében
3. Ha lágyszöveti elváltozás feltételezhető a légcsőben, tüdőben, szívben, hasüregi szervekben (pl. daganat, ciszta, gyomorcsavar, húgykő)
4. Fiatal és idők állatok szűrővizsgálatai során

Az ultrahang vizsgálatokról


A képalkotó diagnosztikai eljárások elengedhetetlen részét képezik a modern diagnosztikai munkának. A különböző eljárások közül egyre nagyobb teret nyer az ultrahang diagnosztika. Előnye, hogy gyors, az állat számára fájdalom és stressz mentes beavatkozás. Bódítást nem igényel. Korlátja lehet, hogy a pontos diagnózis felállításához a megfelel ultrahang készülék és a nagy gyakorlattal rendelkez

Az ultrahang vizsgálat indikációi

A hasi ultrahang vizsgálat egy morfológiai vizsgáló módszer, segítségével pontos képlet kaphatunk az egyes hasi szervek méretéről, alakjáról, szerkezetéről, valamint az esetleges kóros hasűri képletek (tumorok, ciszták, folyadékgyülemek, idegen testek) jelenlétéről.

Ultrahang kép
A bal oldali képen pangásos májvénák láthatóak szívbeteg kutyában, a középső képen súlyos fokú akut vesekárosodás figyelhető meg fagyálló mérgezés kapcsán, a jobb oldalin bélelzáródás diagnosztizálható bélösszecsúszás miatt.
A szív ultrahangos vizsgálata nélkülözhetetlen diagnosztikai lépés az esetleges szívbetegség megállapításához, illetve kizárásához. Segítségével pontos képet kaphatunk a szív morfológiai megjelenéséről (szívüregek tágassága, szívizomzat vastagsága, szívbillentyűk mozgása) és funkcionális állapotáról (pumpafunkció épsége, áramlási viszonyok megítélése) is.

Ultrahang kép
A bal oldali képen egy egészséges szív látható, normál pumpafunkcióval. A középső képen súlyos fokú szívizom károsodás következtében lecsökkent kamrai pumpafunkció mérhető. A jobb oldalin vér felhalmozódása figyelhető meg, szívbázis daganat miatt.

Mikor van szükség ultrahang vizsgálatra?
  • Tapintható elváltozás a hasüregben
  • Szervfunkciós elváltozások laboratóriumi vizsgálatok során
  • Klinikai tünetek fizikális és laboratóriumi elváltozások hiányában
  • Fiatal és idős állatok szűrővizsgálatai
  • Műtét, illetve altatása előtti kivizsgálás részeként